Klimaatneutraal bouwen

In een wereld waarin klimaatverandering steeds dringender wordt, is het tijd om onze manier van bouwen te heroverwegen. Klimaatneutraal bouwen is de sleutel tot het verminderen van de negatieve impact van de bouwsector op het milieu en het creëren van gebouwen die in harmonie zijn met onze planeet. In deze blog lees je meer over wat het precies inhoudt.

klimaatneutraal bouwen

Wat is klimaatneutraal bouwen?

Klimaatneutraal bouwen is een benadering waarbij het bouwproces geen bijdrage levert aan klimaatverandering of waarbij de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, gecompenseerd wordt. Er zijn verschillende kenmerken die bijdragen aan klimaatneutraal bouwen:

  • Bij klimaatneutraal bouwen wordt er gekozen voor duurzame isolatiematerialen die minder belastend zijn voor natuur en milieu. Deze materialen zijn vaak ook energiezuiniger.
  • Een zonnecollector met boiler kan worden geïnstalleerd om huishoudwater op een duurzame manier te verwarmen, door gebruik te maken van zonne-energie.
  • Het streven is om een leefbare, goed geventileerde en energieneutrale woning te creëren. Goede isolatie en ventilatie zorgen voor een gezonde leefomgeving en maken het verwarmen van de woning efficiënter.
  • Driedubbelglas, ook bekend als triple glas of HR+++ glas, dit glas zorgt voor een betere isolatie. Het houdt warmte beter vast in de winter en houdt juist warmte buiten tijdens de zomer.
  • Door te kiezen voor een vloer- of wandverwarmingssysteem, kan de woning comfortabel warm worden zonder hoge verwarmingskosten. Dit leidt tot energiebesparing en kostenbesparing.

Voordelen van CO2-neutraal bouwen:

  • Beperking van de klimaatverandering en bijdrage aan een duurzame toekomst
  • Lagere energiekosten en operationele kosten op lange termijn
  • Verhoogde waarde en aantrekkelijkheid van het gebouw
  • Verbeterde luchtkwaliteit en gezondheid van de bewoners

prefabricage containerwoning

Klimaatneutraal bouwen met Prefab

Een prefabwoning kun je klimaatneutraal laten bouwen. Door gebruik te maken van geprefabriceerde houtskeletbouwsystemen, natuurlijke materialen en luchtige, ademende buitenmuren, krijgt je woning een gezond en comfortabel binnenklimaat. Natuurlijke isolatiematerialen zorgen voor een constante temperatuur en vochtigheid gedurende de seizoenen. Het lage energieverbruik van de prefabwoning is mede te ddanken aan het gebruik van de ecologische materialen, zonnepanelen en modulaire duurzame technologische installaties.