Wat is een prefab seniorenwoning?

Met een prefab seniorenwoning, ook wel bekend als een wibo-woning of aanleunwoning, wordt het leven van senioren aanzienlijk vereenvoudigd. Door de installatie van een prefab seniorenwoning kunnen oudere individuen zelfstandig blijven wonen, terwijl de benodigde zorg toch binnen handbereik blijft.

Voor wie is de prefab seniorenwoning geschikt?

De seniorenwoning is ideaal voor ouderen van 55 jaar en ouder, hoewel deze doorgaans bewoond worden door senioren van een gevorderde leeftijd. De woning wordt altijd op één niveau gebouwd of voorzien van een lift. Hoewel prefab seniorenwoningen vaak in de buurt van verzorgingstehuizen worden geplaatst, is dit niet altijd het geval. Er bestaat ook de mogelijkheid om te kiezen voor een vrijstaande variant die in de nabijheid van een mantelzorger wordt geplaatst. Meer informatie hierover vind je op prefab zorgwoningen.

Wat zijn de voordelen van prefab seniorenwoning?

Een prefab seniorenwoning biedt een ideale oplossing voor ouderen die zelfstandig willen blijven wonen. Enkele voordelen van prefab seniorenwoningen zijn:

  • Doordat het een prefab woning is, wordt deze volledig in de fabriek vervaardigd en kan deze kant-en-klaar worden geplaatst.
  • De seniorenwoning kan worden geplaatst in de nabijheid van andere leeftijdsgenoten, waardoor sociaal isolement wordt voorkomen.
  • Geen drempels aanwezig in de woning.
  • De woning wordt zo praktisch mogelijk ingericht.
  • Vanaf het eerste contact tot en met de oplevering van de seniorenwoning bieden wij volledige begeleiding, waarbij je zelf invloed hebt op de indeling en uitstraling, wat ook de prijs van de zorgwoning beïnvloedt.
  • Sinds 2014 is er geen vergunning meer nodig voor een mantelzorgwoning, wat de aanschaf ervan vergemakkelijkt.

duurzaam huis laten bouwen

Ecologisch bouwen

Een prefab seniorenwoning kan ook ecologisch worden gebouwd door gebruik te maken van geprefabriceerde houtskeletbouwsystemen, natuurlijke materialen en goed geïsoleerde buitenmuren. Dit draagt bij aan een gezonde en comfortabele buitenomgeving. Natuurlijke isolatiematerialen dragen bij aan een constante temperatuur en vochtigheidsgraad gedurende de seizoenen. Het lage energieverbruik van de prefab seniorenwoning is mede te danken aan het gebruik van ecologische materialen, zonnepanelen en duurzame technologische installaties.

Alternatief voor een prefab seniorenwoning

Standaard wordt ouderenzorg niet verzorgd bij seniorenwoningen, waardoor deze minder geschikt zijn voor hulpbehoevenden. In dergelijke gevallen denkt men vaak aan een bejaardentehuis of een aanleunwoning. Een minder bekend alternatief is echter een mantelzorgwoning. Wanneer een oudere mantelzorg nodig heeft, kan een mantelzorgwoning worden geplaatst op het terrein van de mantelzorger, waardoor de mantelzorger altijd dichtbij is en iedereen zijn of haar privacy behoudt.

Zorghofjes

Door de vergrijzing stijgen de kosten van woningen in verzorgings- of bejaardenhuizen, terwijl er vaak een gebrek aan persoonlijke zorg is vanwege overvolle instellingen. Bij het aanschaffen van een prefab seniorenwoning heeft de bewoner de mogelijkheid om te kiezen voor wonen in een zorghofje. Een zorghofje is een complex waarin meerdere seniorenwoningen staan die met elkaar zijn verbonden.

Contact opnemen

Interesse om een prefab woning te laten bouwen? Dan zet u een belangrijke stap op weg naar duurzaam bouwen en genieten van uw buitenruimte. Wij helpen u daar graag bij. U kunt bij ons 24/7 terecht met al uw vragen over prefab constructies. Neem vrijblijvend contact met ons op om een offerte aan te vragen. Wilt u nog meer informatie over wat wij doen? Dan raden wij het ook aan om onze brochure te downloaden.