Wat is duurzaam bouwen?

Duurzaam bouwen en verbouwen hebben betrekking op de impact op het milieu gedurende de hele levensduur van een gebouw of bouwwerk. Dit omvat niet alleen het ontwerpen van het gebouw, maar ook de bouw, verbouwing, renovatie en sloop ervan. Een belangrijk aspect van duurzaam bouwen is het minimaliseren van CO2-uitstoot door energieverbruik voor verwarming en koeling van het gebouw. Daarom wordt er bij duurzaam bouwen rekening gehouden met het gebruik van het gebouw. Kortom, duurzaam bouwen is een breed concept dat de milieueffecten van een gebouw of bouwwerk gedurende de hele levensduur ervan omvat.

wat is duurzaam bouwen

Hoe kun je duurzaam bouwen?

Duurzaam bouwen biedt verschillende keuzes op het gebied van energie, materiaal en gebruik, waarbij zonnepanelen een voorbeeld zijn van duurzaam energiegebruik. Maar het omvat meer dan alleen energiebesparing. Het gebruik van duurzame bouwmaterialen, zoals herbruikbare materialen, kan de duurzaamheidsgraad van een woning verhogen. Een effectieve manier om duurzaam te bouwen is door het regenwatersysteem te scheiden van het rioolsysteem. Ook kan het gebruik van een slim domoticasysteem, waarbij de verwarming op de juiste momenten aan- en uitgaat, onnodig energieverbruik voorkomen.

Tips voor duurzaam bouwen

Bij duurzaam bouwen moet u aan het volgende denken:

 • Houd al in de ontwerpfase rekening met de gewenste technische levensduur van het gebouw om de belasting van het milieu te verminderen. Kies in uw ontwerp voor milieuvriendelijke bouwwijzen en materialen.
 • Houd bij het ontwerp en de materiaalkeuze zoveel mogelijk rekening met hergebruik van bouwdelen en recycling van materialen die vrijkomen bij de sloop van het gebouw.
 • Overweeg eerst renovatie, samenvoeging, splitsing of herbestemming voordat u kiest voor sloop.
 • Ontwerp het gebouw zo dat het later gemakkelijk aan te passen is aan de wensen van (nieuwe) gebruikers.
 • Maak gebruik van duurzame technieken om te besparen op energie- en materiaalgebruik.
 • Pas maatregelen toe die tijdens het gebruik van het gebouw leiden tot energiebesparing en dus lagere energielasten.
 • Zorg dat gebruikers de installaties energiezuinig kunnen gebruiken en het beheer van het gebouw op een duurzame manier kunnen uitvoeren.

Wat zijn de voordelen?

 • Het zorgt voor minder belasting van het milieu door onder andere het gebruik van milieuvriendelijke materialen en energiebesparende maatregelen.
 • Duurzame gebouwen zijn energiezuinig en hebben daardoor lagere energiekosten. Op de lange termijn kan dit leiden tot kostenbesparing.
 • De gebouwen zijn vaak beter geïsoleerd en hebben een gezond binnenklimaat. Dit draagt bij aan het comfort en de gezondheid van de gebruikers.
 • Duurzame gebouwen hebben een hogere marktwaarde dan traditionele gebouwen.
 • Door duurzaam te bouwen draagt men bij aan een duurzame toekomst en neemt men verantwoordelijkheid voor de eigen impact op het milieu.

prefabricage containerwoning

Duurzaam bouwen met prefab constructies

Bouwen met hout als prefab constructie kan een duurzamere keuze zijn dan traditionele bouwmethodes. Houten prefab elementen zijn namelijk vaak gemaakt van bomen die tijdens hun leven veel CO2 hebben opgenomen. Dit betekent dat het hout in uw woning fungeert als CO2-opslag. Daarnaast kan prefab bouwen met hout ook leiden tot wel 40% minder transportbewegingen naar de bouwplaats, wat leidt tot minder stikstofemissies in vergelijking met traditionele bouwmethodes. Kiezen voor prefab bouwen met hout is daarom een duurzame optie.