Wat is prefab?

Prefab bouwen wordt ook wel prefabricage genoemd. Hierbij worden de materialen van te voren in de fabriek of op de werkplaats tot maatwerk elementen gemaakt.  Vervolgens worden deze op de bouwplaats aan elkaar gekoppeld. Dit zijn vooral elementen van beton of hout. Deze bouwmethode noemt men ook wel montagebouw. Dit is een snellere manier van bouwen. Bovendien is prefab een stuk duurzamer dan de traditionele bouw. Hout heeft namelijk heel veel CO2 opgeslagen tijdens hun leven. Zolang dit hout onderdeel is van een woning, schuur of iets anders, blijft het functioneren als CO2 opslag. Daarnaast bespaart deze manier tot wel 40% aan transportbewegingen.

De voordelen van prefab bouwen

Wanneer u iets laat bouwen, zorgt dit meestal voor overlast en duurt het heel lang. Prefab bouwen zorgt ervoor dat deze overlast beperkt wordt. Deze bouwmethode heeft namelijk een stuk kortere bouwtijd. Deze bouw gaat namelijk zo’n 2x sneller dan traditioneel bouwen. Hierdoor kunt u dus sneller genieten van bijvoorbeeld uw schuur, woning of serre. Bovendien is deze bouwmethode ook een stuk goedkoper. Er kan namelijk sneller gebouwd worden en de transportbewegingen zijn tot wel 40% minder.  Verder zijn er nog een aantal voordelen, zoals:

  • Recyclebaar en duurzaam
  • De onderdelen zijn eenvoudig te plaatsen
  • Zeer goede kwaliteit
  • Sneller wind- en waterdicht

Wat zijn de mogelijkheden met prefab?

Op het gebied van prefab zijn er talloze mogelijkheden. Dit gaat van aanbouwen tot woningen en chalets. We geven graag een aantal voorbeelden, zodat u een beter beeld krijgt van de mogelijkheden:

wat is prefab

Hoe wordt er bij prefabricage gebouwd?

Bij prefabricage wordt er zoveel mogelijk gemaakt op de werkplaats. Zo worden bij een woning alle binnenwanden, buitenwanden, daken enzovoorts op de werkplaats kant-en-klaar gemaakt. Vervolgens worden deze elementen afgeleverd op de desbetreffende locatie. Bij prefabricage is de transport dus minimaal. Hierdoor is het een stuk duurzamer en goedkoper. Wilt u graag meer informatie over deze methode? Lees dan onze blog over hoe een prefab huis wordt gebouwd.