Wat is biobased bouwen?

Biobased bouwmaterialen zijn bouwmaterialen vervaardigd uit dierlijke, schimmel-, plant- en bacteriële bronnen, die op een ecologisch verantwoorde manier worden geteeld, geoogst, gebruikt en hergebruikt. Deze definitie is in lijn met de principes van de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen.

Binnen de levenscyclus van deze biobased materialen:

 1. Worden ze voortgebracht door regeneratieve teeltmethoden die de ecologische gezondheid van de oogstlocatie waarborgen, zowel nu als in de toekomst.
 2. Worden ze gemaakt van grondstoffen afkomstig uit de levende natuur, die binnen 100 jaar na de oogst weer kunnen groeien.
 3. Bevatten ze geen abiotische grondstoffen uit geologische formaties zoals zand en klei.
 4. Kunnen ze later worden hergebruikt als grondstof voor de productie van nieuwe bouwmaterialen of worden teruggegeven aan de natuur.

biobased bouwen

Waarom kiezen voor biobased bouwen?

Biobased materialen bieden verschillende voordelen:

 • Kortcyclische hernieuwbare grondstoffen: Biobased materialen zijn afkomstig van snel hernieuwbare bronnen en vormen potentieel een onuitputtelijke bron van materialen, zolang we ze zorgvuldig beheren, bijvoorbeeld door duurzaam bosbeheer.
 • CO2-opslag: Tijdens hun groei nemen planten en bomen aanzienlijke hoeveelheden CO2 uit de atmosfeer op. Bij het gebruik van biobased materialen in de bouw wordt deze CO2 langdurig opgeslagen.
 • Lagere uitstoot: Houtbouw is licht, wat resulteert in minder uitstoot van stikstof, vooral tijdens transport naar de bouwlocatie en het bouwproces zelf.
 • Emissieloze houtbouw: Door te kiezen voor houtbouw kan de stikstofuitstoot aanzienlijk worden verminderd.
 • Natuurlijke temperatuur- en vochtregulatie: Biobased materialen, zoals hout, hebben van nature de eigenschap om temperatuur en vochtigheid te reguleren, wat leidt tot een meer stabiel binnenklimaat en een consistent comfortniveau.
 • Gezonder interieur: In biobased gebouwen zijn er geen schadelijke stofdeeltjes te vinden. Dit staat in contrast met alarmerende rapporten over fijnstof uit minerale isolatiematerialen of formaldehyde uit geperste houten meubels en interieurtextiel.
 • Herbruikbaarheid, recycleerbaarheid en composteerbaarheid: Biobased materialen kunnen na sloop van een gebouw hergebruikt, gerecycled of zelfs gecomposteerd worden, mits de locatie en hoeveelheid goed worden vastgelegd. Dit geeft deze materialen aanzienlijke restwaarde.

Biobased bouwen met Prefab Volendam

Bij Prefab Volendam zijn we toegewijd aan het creëren van hoogwaardige en milieuvriendelijke bouwoplossingen die niet alleen mooi zijn, maar ook de planeet koesteren. Onze biobased bouwaanpak is een ware revolutie in de bouwsector. We maken gebruik van hernieuwbare grondstoffen, zoals hout en ander natuurlijke materialen, zodat we duurzaam en energiezuinig kunnen bouwen.

Ontdek meer over hoe wij klimaatneutraal bouwen. Bij Prefab Volendam geloven we in een toekomst waarin woningen niet alleen prachtig zijn, maar ook een positieve impact hebben op het milieu.

Bron: collegevanrijksadviseurs.nl