Wat is het grote verschil tussen prefab en normaal bouwen?

Prefab staat voor prefabricage. Dit is een duurzame manier van bouwen.  Hierbij worden de elementen op de werkplaats voorbereid en in elkaar gezet. Er zijn een aantal verschillen tussen prefab bouwen en traditioneel bouwen. In deze blog lichten wij de grootste verschillen toe.

Het grote verschil tussen prefab bouwen en normaal bouwen

Het grote verschil tussen prefab bouwen en normaal bouwen, is dat een prefab bouwwerk niet geheel op locatie wordt gebouwd. Bij prefabricage worden de elementen namelijk op de werkplaats gebouwd en in elkaar gezet. Vervolgens worden deze elementen gebruiksklaar naar de bouwplaats gebracht. Dit is zeer prettig, want er hoeft zo geen rekening worden gehouden met de weersomstandigheden en geluidsoverlast. Ook hebben buurtbewoners geen last van de werkzaamheden.

Bovendien is prefab bouwen een stuk sneller dan normaal bouwen. Er wordt namelijk vooraf bedacht hoe het bouwwerk er uit gaat zien. Uiteindelijk duurt het plaatsen van een prefab bouwwerk slechts een paar dagen, omdat de de elementen alleen nog gekoppeld hoeven te worden. Bij traditionele bouw duurt dit veel langer.

verschil tussen prefab bouwen en normaal bouwen

Prefab is duurzamer dan traditionele bouw

Daarnaast is prefabricage in de regel duurzamer dan normale bouw. Bij prefab wordt er namelijk gebouwd met hout. Bomen waar het hout van wordt gemaakt hebben tijdens hun leven veel CO2 opgeslagen. Wanneer dit hout onderdeel blijft van een bouwwerk, functioneert dit als CO2 opslag. Bovendien wordt er bijna 40% aan transportbewegingen richting de bouwplaats bespaart bij prefab bouwen. Bij traditionele bouw moeten alle materialen constant van plaats naar plaats worden vervoerd. Hier wordt het bouwwerk namelijk volledig op de bouwplaats gebouwd.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over prefab bouwen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. U kunt bij ons altijd terecht met al uw vragen met betrekking tot prefab. Bovendien zijn wij graag uw partner in het bouwen van prefab bouwwerken, zoals een: prefab woning, prefab garage, prefab schuur en prefab bungalow.